slide13

Faskiamanipulaatio on käsin tehtävä käsittely, jolla vaikutetaan lihaskalvoihin tarkoituksena palauttaa niiden välinen normaali liukuminen. Kehosta voidaan erottaa kaksi faskiakerrosta: pinnallinen ja syvä. Pinnallinen ympäröi koko kehon ihon lailla ja syvempi kerros jakaa lihaksia ja muita rakenteita pienempiin aihioihin. Tavallisesti nämä faskiakerrokset liukuvat toistensa yli sulavasti, mutta esimerkiksi kova rasitus, loukkaantuminen tai yksipuolinen kuormittuminen voivat aloittaa faskioiden yhteen liimautumisen.

Faskioiden liukumisen vähenemistä harvoin huomaa itse ja keho palautuu rasituksesta tai loukkaantumisesta jättämättä sen kummempia kipuja. Kuitenkin faskian vähentynyt liikkuminen yhdessä paikassa saa aikaan sen liiallisen liikkumisen toisaalla, mikä voi aiheuttaa muun muassa särkyä, puutumista tai voimattomuutta paikallisesti. Ajan kuluessa keho kompensoi tilannetta välttämällä kivuliaita asentoja ja liikkeitä. Tämä usein poistaa aikaisemman oireen, mutta altistaa kehon entistä laajemmille ongelmille ja ketjureaktio on valmis.

Tähän ketjureaktioon puututaan faskiamanipulaatiolla. Haastattelussa otetaan sen hetkisen ongelman lisäksi huomioon vanhemmatkin vaivat ja etsitään näiden pohjalta yhtenevyyksiä. Huolellisen tutkimisen jälkeen käsitellään löydetyt ongelma-alueet ja usein jo yhden käsittelykerran jälkeen havaitaan muutoksia. Tyypillisiä vaivoja, joissa faskiamanipulaatiosta on hyötyä ovat monet kiputilat, rasitusvammat ja liikerajoitukset. Käsittelystä on apua myös päänsärkyyn ja purentaelinongelmiin.