JALKATERAPEUTTI – jalkojen terveyden asiantuntija

Jalkaterapeutti on Valvira-rekisteröity terveydenhuollon ammattilainen, jonka erityisosaamisalueena ovat jalkojen ongelmat ja sairaudet. Jalkojen ongelmat heijastuvat koko kehoon aiheuttaen lisävaivoja mm. polviin, lonkkiin ja selkään. Puuttumalla jaloissa ilmeneviin ongelmiin varhaisessa vaiheessa voidaan ennalta ehkäistä tulevia ongelmia ja mm. kustannukset pysyvät kohtuullisina.

Mikäli sinulla on diabetes, sairastat reumaattista sairautta tai olet senioriässä, tulisi jalkasi tutkia säännöllisesti, vaikka oireita ei vielä olisikaan.

JALKATERAPEUTTINEN TUTKIMINEN

Mikäli kipu jaloissa on jatkunut yli kaksi viikkoa ja apua ei ole tullut kenkiä vaihtamallakaan, kannattaa hakeutua jalkaterapeutin vastaanotolle. Vastaanotolla selvitetään mahdollista oireiden aiheuttajaa; tutkitaan jalkojen lihasten ja nivelten toimintaa ja niiden liikkuvuuksia. Jalkapeilillä arvioidaan jalkojen kuormitusta. Monesti jalkojen ryhtimuutokset ja virheasennot näkyvät selkeästi jalkapeilitutkimuksessa. Tutkimuksessa arvioidaan myös liikkumista ja arvioidaan käytössä olevien kenkien sopivuutta.

Tutkimuksen perusteella jalkaterapeutti valmistaa tarvittaessa yksilölliset, käsintehdyt pohjalliset asiakkaan tarpeisiin. Tarvittaessa valmistetaan vaivaisenluille, vasaravarpaille tai rivistä ylös nousevalle varpaalle silikonioikaisija, ortoosi. Sekä pohjalliset että oikaisijat valmistetaan takuutyönä.

JALKOJENHOITO

Jalkahoidossa hoidetaan mahdollisia iho- ja kynsiongelmia. Iholle tulleet kovettumat, känsät, karkeat kantapäät ja haavat hoidetaan Jetspray-laitteella hiomalla ja veistelemällä. Kipeitä känsiä suojataan Duodermillä ja tarvittaessa erilaisilla kevennyksillä. Haavat puhdistetaan ja kevennetään tarvittaessa. Erilaiset ihomuutokset johtuvat jalkojen rakenteesta tai mahdollisesti kenkien aiheuttamasta hankauksesta.

Kynnet leikataan ja tarvittaessa hiotaan ohuemmiksi. Kynsiuurteet puhdistetaan. Kynsiä voi paksuntaa mekaaninen hankaus, traumat tai kynsisilsa.

Sisäänkasvavat kynnet voivat aiheuttaa kipeitä kynsivallintulehduksia. Titaanilankaoikaisulla voidaan oikaista sisäänkasvavaa kynttä. Kynnen kasvaessa lanka oikaisee kynttä ja helpottaa kynsiuurteisiin kohdistuvaa painetta. Kun lanka on kiinnitetty kynteen, se voi heti helpottaa kipua. Parhaimmillaan titaanilanka voi pysyä kynnessä kiinni 6 kk, jopa ylikin.

JALKOJEN VIRHEASENNOT

Vaivaisenluu voi olla erittäin pitkäaikainen ja hankala vaiva. Se voi olla kipeä, rajoittaa liikkumista ja kenkien valintaa. Jalkaterapeuttisen tutkimuksen perusteella päädytään asiakkaalle sopiviin ratkaisuihin; pohjallisiin, silikonioikaisijoihin, teippaukseen ja/tai jalkajumppiin. Tavoitteena on saada vaivaisenluu mahdollisimman oireettomaksi ja liikkumisen kivuttomaksi.

Vasaravarpaat hankautuvat kengissä. Varpaisiin voi tulla kovettumia ja känsiä. Pelkästään varpaisiin kohdistuva paine aiheuttaa kipua. Vasaravarpaita voi oikaista ja suojata varpaisiin tehtävillä silikonioikaisijoilla. Yleensä jäykistyneisiin vasaravarpaisiin voi hiljalleen palautua liikkuvuus oikaisijan käytön myötä.

Erityisesti aamuisin ilmenevä kantapääkipu voi invalidisoida liikkumista paljonkin. Kyseessä voi olla plantaarifaskiitti, kantakalvon tulehdus. Kivun aiheuttaja tulisi selvittää. Syy voi löytyä kengistä, pitkäkestoisesta rasituksesta tai jalkojen virheasennosta. Syytä selvitetään jalkaterapeuttisella tutkimuksella.

OHJAUS

Olennainen osa jalkaterapeutin vastaanottokäyntiä on ohjaus. Erilaiset muutokset jaloissa helpottuvat monesti oikeanlaisella kotihoidolla ja kotihoidolla voidaan selvitä kivuttomasti seuraavaan jalkojenhoitokertaan. Vääränlaiset hoitotavat voivat aiheuttaa lisää kipua ja ongelmia jalkoihin. Esimerkiksi erilaiset känsälaastarit voivat aiheuttaa pahoja ja kipeitä ihorikkoja.

Oikeanlaisten kenkien valinta voi olla todella haastavaa. Jalkaterapeutin antamat ohjeistukset auttavat kenkien valinnassa. Kengissä tulee olla riittävästi väljyyttä varpaille pituus-, leveys- ja korkeussuunnassa. Kengän kiinnitys tulee olla sellainen, että kenkä pysyy hyvin jalassa ja tarvittaessa sitä voi säätää päivän edetessä. Hyvillä kengillä on ilo liikkua!

Jalkaterapeutti ohjaa myös jalkajumppiin. Myös jalkaterien pienet lihakset tarvitsevat vahvistusta sekä venyttelyä rasituksien palauttamiseksi ja nivelien liikkuvuuden lisäämiseksi.

 

Jalkaterapeutit