Magneettitutkimuksessa tutkitaan elimistöä magneettikentän ja radioaaltojen avulla. Magneettitutkimus on täysin kivuton, eikä siinä käytetä röntgensäteitä.

 

1. Magneettitutkimuksen esteet

Magneettitutkimuksen ehdottomia esteitä ovat sydämen tahdistin, sisäkorvaproteesi tai lääkeainepumppu. Nämä rajoitukset koskevat  kaikkia henkilöitä, jotka ovat läsnä tutkimuksen aikana.

Magneettitutkimuksen esteenä voi olla myös sydämen läppäproteesi tai kauan sitten suoritettu aivoverisuonianeurysman (aivojen verisuonipullistuma) leikkaus tai keinonivelleikkaus.

Vakava munuaisten vajaatoiminta saattaa estää varjoaineen käytön tutkimuksessa.

Hammaspaikat, sterilisaatio tai ehkäisykierukka eivät ole este tutkimukselle.

Epäselvissä tapauksissa voitte kysyä neuvoa numerosta 0207 199 780.

2. Magneettitutkimukseen valmistautuminen

Ennen tutkimushuoneeseen astumista kaikki metalliesineet, matkapuhelin, kello, korut, lävistykset, avaimet, pankki- ja luottokortit sekä metallia sisältävät vaatteet jätetään tutkimushuoneen ulkopuolelle. Samat ohjeet koskevat tutkimushuoneeseen seuraavaa saattajaa.

Pään alueen magneettitutkimuksessa poistetaan metallia sisältävät meikit ja hiuskiinnikeaineet (hiuslakka).

Vatsan alueen (maksa, haima ja sappitiet) tutkimusta varten tulee olla syömättä ja juomatta neljä (4) tuntia ennen tutkimusta. Lääkkeet voidaan ottaa pienen nestemäärän kera.

Suoliston (ohutsuoli, paksusuoli ja peräsuoli) alueen tutkimusta varten annetaan erillisen valmisteluohjeen.

3. Magneettitutkimuksen suorittaminen

Tutkimus kestää 30 – 60 minuuttia. Röntgenhoitaja suorittaa tutkimuksen röntgenlääkärin ohjeiden mukaisesti.

Tutkimuksen aikana kuuluu voimakas ääni, jonka vuoksi Teillä on kuulosuojaimet. Tutkimuksen aikana röntgenhoitaja on Teihin jatkuvassa näkö- ja puheyhteydessä.

Mikäli varjoainetta suunnitellaan annettavaksi, käsivarteen laitetaan kanyylineula ennen tutkimuksen aloittamista. Varjoaine voidaan laittaa myös niveleeseen (esim. olkapään tutkimus).

4. Tutkimuksen jälkeen huomioitavaa

Tutkimuksen jälkeen voitte liikkua ja toimia ilman mitään rajoituksia. Mikäli varjoainetta on annettu, tarkistetaan pistospaikka ennen kotiin lähtöä.

Röntgenlääkäri laatii lausunnon tutkimuksessa ja tiedot tutkimuksen tuloksesta saatte Teitä hoitavalta lääkäri.

5. Yhteystiedot

Mikäli teillä on kysyttävää magneettitutkimuksesta tai haluatte varata tutkimusajankohdan, soittakaa Lapin Lääkärikeskuksen ajanvaurausnumeroon 0207 199 780.